dimarts, 12 de febrer del 2013

ABELLES I ABELLOTS: DESGRANANT ESPIGUES DE BLAT DE MORO


Aquest matí la Júlia ens anunciava: -Aquesta tarda ve el meu papa a fer projecte lligams. Ara bé, ens ha dit que esperéssim llavors a saber què vindria a fer, quines ganes que arribés!

Un cop l'Anna ha obert la porta a la tarda, en Valentí arribava ben carregat. Ha dut una màquina molt antiga, era de l'avi del seu avi. Es diu desgranadora i serveix per desgranar les panotxes, que també es poden dir espigues de blat de moro. La Júlia, que és tota una experta, ens ha fet la demostració. Ens asseiem com si anéssim a cavall, posem l'espiga per un forat que hi ha i fem girar la maneta, s'ha de fer molta força! 


Llavors ha repartit una espiga a cadascú i ho hem anat provant d'un en un, donant un cop de mà als que ho necessitaven. De vegades l'espiga s'encalla i llavors, cal girar una mica la maneta en sentit contrari i, ja podem seguir.  





Mentre esperàvem el nostre torn, alguns hem anat desgranant la panotxa amb  els dits. - Semblen dents que cauen! I fèiem broma als desdentegats: -Vols posar-te aquesta "dent" al forat? 



També ens ha dut un garbell, un estri que s'utilitza per netejar el gra, separant-lo de les restes de pell que puguin quedar. Es sacseja d'un costat a l'altre i, també es pot llençar el gra una mica amunt, intentant que caigui altra vegada sobre la reixa del garbell. En Valentí ens ho ha ensenyat i alguns hem volgut també vivenciar-ho. 





Moltes gràcies Valentí!!!

Abelles i Abellots (P5)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada