divendres, 17 de maig del 2013

FORMIGUES: FEM IOGURTS!!

Us heu preguntat mai qui va inventar el iogurt? Sabeu quins ingredients porta i quin és el seu procés d'elaboracio? Les Formigues hem après a fer-ne i la Sandra, en Bruno i la Martina ens han explicat part de la història d'aquest làctic tan comú a les nostres llars.

El iogurt va sorgir, com tantes altres coses, d'un fet inesperat. Al territori on actualment hi ha Bulgària, fa molts i molts anys, hi havia un altre país anomenat TRÀCIA. Els tracis eren habitants nòmades i, per tant, es movien d'un lloc a l'altre i havien de traginar les seves pertinences. Es dedicaven a la ramaderia i la llet era una font d'aliment molt important per ells. La guardaven en unes bosses fetes amb pells d'animal i així es conservava i la podien transportar per allà on viatjaven. Cada vegada que s'acabava la llet, netejaven la bossa i en ficaven de nova, acabada de munyir. Però un dia, algú es va descuidar de netejar una d'aquestes bosses, i l'endemà s'hi varen trobar una barreja estranya a dins. En tastar-la, es van adonar que era bona, i van decidir seguir el mateix procés de no netejar les bosses, per poder aconseguir-ne més. 




Al cap de molts anys, els científics van investigar perquè es produïa aquest efecte a la llet, i van descobrir que els responsables d'aquesta transformació eren uns BACTERIS anomenats LACTOBACILLUS BULGARICUS (Bastonets de la llet de Bulgària) i STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS (Cadena de boletes que els agrada molt la calor). Ambdós són bons pel cos humà i la seva presència a la llet, juntament amb una temperatura aproximada de 50º, fan que fermenti i es converteixi en iogurt. I les Formigues hem dut a terme aquest experiment. Per fer 8 iogurts, hem necessitat 1 litre de llet, 1 iogurt, i una iogurtera. Cal escalfar la llet a 50º. Si no tenim termòmetre, un truc per saber la temperatura, és posar el dit (amb les mans ben netes) a dins del cassó, i notar que està força calenta, però que no crema. Aleshores s'hi afegeix un iogurt, es remena i es posa la barreja a dins dels gots de la iogurtera, perquè els mantingui a la temperatura adequada. Caldrà esperar unes 10-12 hores, i els iogurts estaran a punt. Un cop frescos de la nevera, ens els podem menjar de diferents maneres: amb sucre blanc, morè, mel, melmelada... Mireu com ens llepàvem els dits a l'hora d'esmorzar.

LACTOBACILLUS BULGARICUS

STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS








Els bacteris del iogurt també es poden comprar a la farmàcia o en un herbolari.

Petons,

FORMIGUES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada